(Arkiv) Retreat - Lär dig att möta döden i frihet, 5-8 juni 2014

Brommagården

Meditationsretreat med Erik Pema Kunsang: Lär dig att möta döden i frihet

Du tar dig inte igenom nätet om du inte är som rymden.

Ditt eget fasthållande vid "här och där" är det som är nätet.

Lär dig att möta döden i frihet.

Föredrag och meditationskurs med Erik Pema Kunsang.

Praktiska råd som hjälper dig och andra vid livets slut

Vårt värdefulla liv bör användas på bästa möjliga sätt så länge vi har det, men det är ett faktum att döden en dag kommer att inträffa.

Medvetandet däremot, är enligt den buddhistiska läran inte något som upphör när kroppen dör. Därför är det en bra idé att vara förberedd på det som väntar. Ett klart sinne - grundat på kunskap och insikt - gör oss orädda, och minskar den ängslighet som annars kan ligga latent som ett störande bakgrundsljud och styra vårt uppförande och våra avsikter. När fruktan och rädsla inte finns där, uppfylls vi av en naturlig kärlek som är äkta och oförställd, och som är till nytta för oss själva och andra vid livets slut.

Självförtroende, kärlek och inre frid

Att lära sig om döden, ger enligt tibetansk buddhism, först upphov till självförtroende, och därefter till kärlek och inre frid. I tibetansk tradition finner man väldigt speciella insikter om livet, döden och om tillstånden däremellan, som benämns som bardo.

Med hjälp av dessa insikter kan vi själva bidra till att förbättra vår egen resa genom döden. Vi kan lära oss att känna igen de tecken på döden som visar sig i kroppen och i medvetandet. Vi kan lära oss om bardons ljud, ljus och färger och de olika världarnas attraktionskraft, och om dödsögonblicket och vad som sker innan nästa födelse.

Bardo

På den här retreaten kommer vi i synnerhet att gå igenom den träning vi kan utföra nu, som hör ihop med de fyra bardo: detta livet, dödsprocessen,mellantilstånden och återfödelsen. Du kommer att få undervisning om en speciell mediationsträning som kan användas både av den döende och av anhöriga. Vidare kommer vi att få metoder som gör det möjligt för oss att utvecklas i alla situationer. Vi kommer att fokusera på den träning i inre frid och kärlek som vi kan träna upp genom hela livet, och som kommer att vara till glädje för oss själva och för andra vid livets slut.

Något för dig!

Retreaten passar för dig oavsett om du bara är nyfiken, nybörjare eller har tidigare erfarenhet av buddhism och meditation, så länge du har ett öppet sinne och en uppriktig vilja att lära dig och utforska mer av dig själv och det buddhismen undervisar.

Retreat och föredrag hålls på engelska. Erik talar även danska.

Erik Pema Kunsang

Tid & plats

Tid: Start: torsdag 5 juni kl 18:00

Slut: söndag 8 juni kl 15:00

Plats: Brommagården utanför Vagnhärad

Kråkvik Brommagården, VÄSTERLJUNG (se karta nedan)

Biljetter: BILJETTKÖP PÅ TICKSTER

OBS! Antalet platser är begränsat, så om du vill vara säker på att få en plats på den här retreaten rekommenderar vi att du registrerar dig snarast.

Program (preliminärt)

Torsdag:

18:00 Middag

19:30 - 20:30 Meditation

Fredag, lördag:

6:45 - 7:30 Meditation

7:30 - 8:15 Frukost

9:00 - 12:00 Undervisning & meditation

12:30 - 13:15 Lunch

15:00 - 17:00 Undervisning & meditation

18:30 Middag

20:00 - 21:30 Undervisning & meditation

Söndag:

6:45 - 7:30 Meditation

7:30 - 8:15 Frukost

9:00 - 12:00 Undervisning & meditation

12:30 - 13:15 Lunch

13:30 - 15:00 Städa egna rum och gemensamma lokaler

Föredrag

Programmet vid Erik Pema Kunsangs besök består utöver den här retreaten, även ett föredrag 3:e juni.

Kost & logi

Mat och boende ingår i retreaten.

Mat: Vegetarisk mat kommer att serveras enligt följande:

Torsdag: Middag

Fredag, lördag: Frukost, lunch, middag

Söndag: Frukost, lunch.

Kontakta oss om du har behov av speciell diet, så kan vi försöka hjälpas åt att hitta en bra lösning. I byggnaderna finns flera pentryn samt kylskåp där du kan förvara och tillreda eventuell specialkost.

Boende: Inkvarteringen är i 2-bädds, 4-bädds och 8-bäddsrum. Några enstaka enkelrum finns. Du väljer vid biljettköpet hur många du vill dela rum med. Vi erbjuder separata rum för män och kvinnor. Om du vill dela rum med någon så ser ni till att ni köper biljett till samma rumstyp, så ordnar vi rumsindelningen på plats på Brommagården.

Du behöver ta med egna sängkläder och handduk. Kuddar och täcken finns.

Anmälan och betalning

Pris: (prel) 980 - 2800 kr, detaljer och förköp av biljetter på Tickster.

Biljettpriset täcker endast de omkostnader som vi har för kost och logi, resor och lokalkostnader - men inte betalning till läraren. På detta sätt försöker vi hålla nere kurspriset för att göra det möjligt att delta för så många som möjligt.

Donation till läraren

Din betalning/donation för undervisningen lämnar du personligen till läraren i ett kuvert vid slutet av undervisningen. Här har du möjlighet att variera hur mycket du betalar beroende på dina ekonomiska förutsättningar. Ett riktmärke för storleken på din donation är 800 kronor. Men om din ekonomi tillåter kan du gärna betala mer, och om din ekonomi är svag kan du ge en mindre summa.

Praktiska detaljer

Under retreaten gör vi några arbetspass i köket vardera. Vid retreatens slut hjälps vi åt att städa de lokaler vi har vistats i.

Praktiska saker att ta med sig:

  • Sängkläder
  • Det finns gott om stolar för den som vill sitta på stol, men om du vill sitta på golvet behöver du ta med dig en egen meditationskudde och/eller matta
  • Ficklampa/pannlampa
  • Sittunderlag för ev. egen meditation utomhus
  • Badkläder & handduk
  • Regnkläder / paraply
  • Inneskor
  • Kontanter för donation till läraren
  • Anteckningsblock & penna
Erik Pema Kunsang

Så reser du

Bil: Se kartan nedan.

Tåg:

Fredag: Stockholm - Vagnhärad (Avg. 16:55, Ank. 17:33)

Söndag: Vagnhärad - Stockholm (Avg. 15:38, Ank. 16:24)

Buss: Trosabussen, Åkerbergs Trafik.

Fredag: Liljeholmen - Vagnhärad (Avg. 16:15)

Söndag: Vagnhärad - Liljeholmen (Avg. 15:10)

Samåkning: Vi kommer att hjälpa till att samordna samåkning till självkostnadspris från Vagnhärad till Brommagården i anslutning till ankomst- och avgångstiderna angivna ovan. Om du har plats i din bil, eller om du behöver skjuts - fyll i det här SAMÅKNINGSFORMULÄRET.