(Arkiv) Kurs: Mahamudra & Grön Tara

Observera att evenemanget redan har ägt rum

(Information in English)

Datum: Onsdag 6:e - torsdag 7:e juni 2012

Tid: 9:00 - 12:30 båda dagarna

Plats: Alviks Medborgarhus, Brommasalen, Gustavslundsvägen 168, (T) Alvik

Biljetter: BILJETTFÖRSÄLJNINGEN ON-LINE HAR STÄNGT!

Mahamudra

Under två förmiddagar går vi på djupet med vad vårt sinnes natur verkligen är. Chökyi Nyima Rinpoche undervisar om mahamudra och ger instruktioner om sinnets natur med utgångspunkt från sina egna erfarenheter och från några korta texter med kärnfulla instruktioner från Milarepa, Gampopa och den 3:e Karmapa.

Det här är ett unikt tillfälle att möta och få undervisning av en mästare i både mahamudra- och dzogchentraditionen, vars kännetecken är att direkt och utan omsvep klargöra vad sinnets egentliga natur är.

De texter som Rinpoche bett oss översätta och förbereda inför besöket är

  • Mahamudras lysande vakenhet av Milarepa
  • En tillräcklig väg av Gampopa
  • Råd från hjärtat i några få ord av den 3:e Karmapa Rangjung Dorje

Grön Tara

Under det senaste året har Rinpoche med några av sina elever utvecklat ett stegvis studieprogram för de tre nivåerna av utövning enligt den tibetanska traditionen, theravada, mahayana och vajrayana. Programmet som bygger på Den trefaldiga excellencen (The Triple Excellence) - är tillgängligt för självstudier on-line. Mängder av personer som följer programmet vittnar om vilken positiv effekt det har haft på deras sinne, och hur deras vänliga kärlek och medkänsla har utvecklats och fördjupats.Som en inspiration för de som följer eller överväger att följa programmet, och självfallet även för alla andra, ger Rinpoche en initiering till Grön Tara - Zabtik Drolma (The Profound Essence of Tara). För de som vill följa vajrayana-avsnittet, den tredje delen i programmet, är initieringen nödvändig.

Erik Pema Kunsang skriver i förordet till boken Skillful Grace, som innehåller rot-texten till Den trefaldiga excellensen och kommentarer till den:

De väsentliga instruktionerna om den Trefaldiga Excellensen innehåller tre tydliga synsätt: Theravada, Mahayana och Vajrayana. Den gör det genom att kombinera eller väva samman alla tre till en enda oavbruten väg som en person kan följa. Denna korta text börjar på ett enkelt sätt med hur man handskas med livet som människa och fortsätter hela vägen till hur man uppnår sann och fullständig upplysning under en enda livstid.

Den första nivån av undervisning visar hur man handskas med att vara människa. Detta innebär att vi förstår att vi har en värdefull möjlighet just nu i detta liv, och att vårt uppförande faktiskt har betydelse: våra handlingar får konsekvenser. Vi visas hur vi kan finna den sanna andliga vägen som leder oss i rätt riktning.

Den andra nivån av undervisningen tillhandahåller metoder för att minska och upplösa vår själviskhet. Den erbjuder råd om hur vi på ett äkta sätt kan arbeta för andra och hur vi når mental stabilitet och insikt. I denna undervisning är det insikt som är Tarautövningens kärna. Den kallas här för “den ultimata Tara med den sublima kunskapen”.

När vi väl uppnått stabilitet och insikt – ofta kallad shamatha och vipashyana – kan vi som utövare omfamna Vajrayana, den tredje nivån, med skickliga hjälpmedel som snabbt upplöser vanemässiga tendenser och vanföreställningar. Utövare kan uppnå buddhaskap genom sadhana-utövning baserad på Tara.

Utöver kursen ger Rinpoche även ett föredrag på temat "Sunt förnuft, filosofi och visdom" på kvällen den 6:e juni 2012 (Nationaldagen).

Praktisk information

Mahamudra-delen och Tara-invigningen kommer att sträcka sig över två halvdagar. Det är inte bestämt på vilken dag invigningen kommer att äga rum.

Undervisningen hålls på engelska och simultantolkas via FM-radio till svenska. Tag med din egen FM-radio med hörlurar för att lyssna till den svenska översättningen.